Testosteron is het belangrijkste mannelijke geslachtshormoon. Het veroorzaakt veranderingen in het lichaam tijdens de puberteit, zoals de groei van gezichts- en lichaamshaar, een diepere stem en een toename van de spermaproductie in de testikels. Testosteron staat ook bekend om zijn rol bij het opbouwen van spieren en het verhogen van het energieniveau. Het kan ervoor zorgen dat iemand zich zelfverzekerder en assertiever voelt, maar ook seksueel agressiever wordt. Mensen met een laag testosterongehalte, die ook aan bepaalde gezondheidsproblemen lijden, kunnen door hun zorgverleners Anabolen kopen steroïden worden voorgeschreven.


Anabole androgene steroïden (AAS's) zijn synthetische medicijnen die de werking van het mannelijke geslachtshormoon testosteron nabootsen. Ze worden oraal of via injectie ingenomen en reizen via de bloedbaan naar het spierweefsel, waar ze zich binden aan een androgeenreceptor en de eiwitsynthese veroorzaken. Dit proces leidt tot spiergroei, wat kan helpen bij het opbouwen van kracht en uithoudingsvermogen bij atleten en bodybuilders. AAS's worden ook gebruikt om de gewichtstoename bij landbouwhuisdieren te bevorderen, en worden soms door artsen voorgeschreven voor de behandeling van lage testosteronniveaus (mannelijk hypogonadisme), vertraagde puberteit, sommige vormen van impotentie en slopende ziekten die verband houden met HIV/AIDS.


Hoewel de FDA veel farmaceutische producten reguleert, waaronder steroïden, bestaat er een illegale zwarte markt voor de verkoop van niet-gereguleerde AAS-producten. Deze producten bevatten vaak onbekende ingrediënten en zijn mogelijk niet vervaardigd volgens de richtlijnen van de FDA voor veiligheid en werkzaamheid. Ze kunnen gevaarlijke bijwerkingen hebben, zoals leverschade, gynaecomastie (manboobs), hoog cholesterolgehalte en vochtretentie.


Eén manier om de negatieve bijwerkingen van AAS's te beperken, is door zich strikt te houden aan de richtlijnen van de fabrikant voor dosering en cyclusduur. Bodybuilders overschrijden deze richtlijnen echter vaak om hun spiergroei te maximaliseren. Deze praktijk kan ook leiden tot de onderdrukking van natuurlijk testosteron, wat op zijn beurt een aantal ongewenste bijwerkingen kan veroorzaken, zoals vermoeidheid, een laag libido en hersenmist.


Naast het verbeteren van de spiergroei, kunnen AAS's ook het energieniveau en het uithoudingsvermogen bij atleten verbeteren. Dit komt omdat ze de synthese van rode bloedcellen stimuleren, die zuurstof naar spieren en andere weefsels en organen transporteren. Hierdoor kunnen atleten langer en met hogere intensiteit trainen, wat kan resulteren in betere prestaties. Het is echter belangrijk op te merken dat het gebruik van AAS's bij sommige personen ook het risico op hart- en vaatziekten en kanker kan verhogen. Om deze redenen worden ze niet aanbevolen voor gezonde volwassenen. Mensen met chronische ziekten moeten het gebruik ervan vermijden, tenzij ze onder toezicht staan van een arts. Een persoon met diabetes mag bijvoorbeeld geen anabole steroïden gebruiken zonder eerst zijn medische geschiedenis met zijn zorgverlener te bespreken.


Verhoogde geestelijke gezondheid


Steroïde hormonen worden bij zowel mannen als vrouwen uitgescheiden door de bijnierschors, geslachtsklieren en placenta. Deze steroïden zijn voorgesteld als potentiële therapeutische mogelijkheden voor een breed scala aan neurologische, psychiatrische en neurodegeneratieve stoornissen.


Ondanks de vele waargenomen voordelen van het gebruik van steroïden, zijn er echter ernstige bijwerkingen waarmee rekening moet worden gehouden. Een van de meest voorkomende is een verandering in de geestelijke gezondheid. Dit wordt veroorzaakt door de manier waarop steroïde hormonen de hersenen beïnvloeden.


Tieners die steroïden misbruiken, kunnen een psychotische reactie ervaren waardoor ze opgewonden en verward raken. Ze kunnen zich ook dingen voorstellen die niet echt zijn. Dit staat bekend als door steroïden geïnduceerde psychose en kan ervoor zorgen dat mensen waanvoorstellingen krijgen dat ze bovenmenselijk of onoverwinnelijk zijn.